Sunday, December 13, 2009

Feelin...

Don't know what should i do...

Try to be as u wish.. But, u break my feeling...

If this is not enough for u... is it enough for me???

*never ever buddy... ;-D

Thursday, December 3, 2009

Berbelah Bahagi...

Pada siapalah agaknya...

Sungguh berbelah bahagi...

Tidakkan memberi harapan...

kerana...

Hancurnya sekeping hati...

Jiwalah penanggungnya...

Sunday, November 22, 2009

Loyal and Trust...

There is nothing to regret...



Because... when we talk about
loyal and trust... Friendship come first...



You got the luck... but, I got the chance...



Candy tongue!!

Thursday, November 19, 2009

Ye @ Tak

Ye...

Tak...

Ye...

Tak...

Ye...

Tak...

Ye...


InsyaAllah....

Monday, October 19, 2009

Pertemuan Itu... Part 1

Jumaat- 16 Oktober 2009

Ermm.. bosannya hari nie, member-member umah semua plan nak balik.. Maklum la, cuti Depavali... Amy, Harris ngan sorang dua lagi...

Yang tinggal... Aku, Ijat, Diddy ngan John je la. Ijat skung dah makin busy.(busy ngan keter honda yg baru amik kat Temerloh seminggu lepas) John plak kerja siang malam (sampai dah tak kenal matahari lagi dah). Tinggalnya, aku ngan Diddy je la kat umah...

Kebetulan plak Herry datang umah hari nie. Cuma datang nak amik barang-barang dia... maklum la dia dah keja tempat lain, lagi plak ada housemate baru masuk... jadinya, kena la utamakan housemate baru tu... (rumah company la katakan)... Diajaknya aku g umah dia, segan plak aku... dia pon belum sembuh ag, kang skali ngan aku mati kutu kat umah dia... hehe. Lagi pon, aku tak nak la menyusahkan Herry tu... tapi, kalau dia sihat, aku g je kot...(lalu, pelawaannya aku tolak"dengan berhemah") lalala.

Petang tu... (ada la dalam pukul 6.++)

"kring! kring! kirig!"... bunyi pe plak nie... kacau tol orang tengah sedap tido.. (padahal bunyi telefon sendiri)... angkat, tapi xcakap (tertekan rasanya)...

"kring! kring! kring!"... la dia bunyi lagi.... "eh, Man call">>>> (monolog dalaman)

Zaman: "Assalamualaikum mess, E%$#^@&#%*@^# (tak ingat pe yang ditanyanya)
Aku : "Waalaikumussalam... @$^%@*^(&(@&(&(&(@7 (aku pon tak tau pe aku cakap)
Zaman:" Ingat nak ajak mess balik kampung, bleh kita turun Klang skali,lepak ngan member sana"
Aku : " Ermm... rasanya malam nie ada date... tapi, jap Mess confirm semula"

Selang beberapa minit... aku membuat panggilan...

Tuut..tuut...tuut...

zaman: "Ye mess..."
aku : "Ok Man, jadi!"...
zaman: "Ok, kitorang munggkin bertolak dari sini (Kuala Terengganu) dalam pukul 8.30 rasanya... "
aku : "Beres, nak sampai nanti cakap ek"
Zaman: " Ok"

Jam 12.00 tengah malam... Zaman sampai...dan, kami pon betolak.... lalala...

Rehat + tido +buang air+ merepek meraban kat tengah jalan..... sampai la kitorang ke kampung halaman tercinta Zaman... Batang Berjuntai... lalalala







Thursday, October 8, 2009

Adakah Selama-lamanya....???

"Harap-harap tak de la lagi persengketaan ini, da lama sangat da neh. Kalau ye pon marah, tak kan la sampai nak putus kawan." Terdetik kat hati aku nie bila dapat tau yang aku akan bersemuka ngan Dia.

" Inilah harinya, dan segalanya pasti akan berakhir dengan kegembiraan..."

"Laa.. ingatkan dah ramai yg sampai, aku gak paling awal. Tak pe, bagus gak sampai awal sebabnya yang datang lewat kena tegur yang datang awal..."


Tapi apa nak buat... berkerat rotan, berpatah arang... jawapannya ada pada Dia.

P/s Friendship never end... lalalalala

Sunday, October 4, 2009

Jahat Vs Baik...

Hidup... oh begitu banyak dugaannya... ada orang "baik". Tak kurang juga yang "jahat"nya. Tapi yang mana lebih senang, nak jadi "baik" atau nak jadi "jahat"?? Tepuk dada, tanyalah iman.

Tapi semuanya bergantung kepada individu itu sendiri. Dimana ada kemahuan disitulah jalannya. Kita tidak boleh hanya terus berserah dan meminta, usahanya kenalah ada. Bak kata orang tua dulu-dulu "kalau tak dipecahkan ruyung, manakan dapat sagunya"...

Bila seorang manusia yang asalnya "jahat" namun ia ada inisiatif untuk jadi "baik"... banyak pulak yang membuat penilaian... plastik la, ada sebab itu ini la, baik sekejap je la... macam-macam lagi lah. patotnya kita sesama Muslim, sesama Islam.. saling memberi sokongan...

Namun, sebaliknya bila orang "baik" berubah menjadi "jahat"... semuanya dilihat sebagai perkara biasa... itulah hakikat dunia...

Dunia oh dunia....

P/s: Semoga Allah sentiasa menetapkan iman dihatiku, kaum keluargaku, sahabat handaiku, serta kaum muslimin yang berada di bumu Allah ini... Amin..

Monday, September 28, 2009

20 Septembet 2009

Kejap plak rasa puasa tahun nie... tup..tup.. dah raya...
papepon raya tahun nie lebih meriah dari raya tahun lepas... mungkin sebab dah kerja kot. Alang-alang dah kerja, kena la bagi duit raya kat adik ngan anak buah...

Dan... satu lagi mungkin sebab si dia agaknya... Tak lekang dari pandangan... kalau rasa tak ingat kerja, memang la nak cuti lama. Makan gaji la katakan... Terpaksa la balik awal.. hehe.

p/s: ***** kau buat ku bahgia.....

Sunday, September 6, 2009

Menu....

Tom yam.. dah

Sup Ayam... dah

Kari.... dah

Masak Lemak cili api... dah

Paprik.... dak

Masak Tumis... dah

Masak Kicap... dah

Hmmmm menu bulan Ramadhan... sampai abih idea dah... nak makan kat luar, tau2 je la... harga mak datok!! baik aku makan kat otel... puas ati... huhuhu...

Wednesday, August 26, 2009

Ramadhan Ini....

Pejam celik, pejam celik... dah masuk Ramadhan... dah masuk hari ke 5 dah pon... kali nie puasa kat tempat org lagi, bukan kat kampung sendiri... teruji sangat...

Maklum la, kalau kat kampung, masa bebuka mak yang masak... sahur mak kejutkan... tapi bila kat sini... Semua kena buat sendiri.. masak untuk bebuka, sahur kena bangun sendiri... tapi tak der la penat sangat nak memasak... sebab ada Ijat, Amy, Haris & John... Kira kurang skit la beban tu... bangun sahur pon tak der masalah... kira macam dah biasa gak la...

Teringat plak masa puasa kat UMT dulu... ngan Man ngan Iz... haha.. kenangan... kenangan...

Tapi ini semua pengalaman... asam garam kehidupan... terima jelah...

Yang penting, kerinduan ini pada keluarga... memang sangat menebal!! Muah Mak Ayah!!

Thursday, August 20, 2009

Ku Ingin....

..... Mendakap seribu impian bersama setiap insan yang aku sayangi


.....Melihat sebuah senyuman yang sentiasa terukir di bibir setiap insan yang bernama sahabat bagiku


.....Memberikan segala kasih sayang yang melimpah antara sesama yang menyangi

Sunday, August 16, 2009

Kelmarin yang Sakit...

Kring! Kring! Kring!...panggilan dari Joe...." Mes, Ijat ngan Amy jadi datang Kuala Terengganu tak"... "Jadi, petang nie kami gerak" jawab aku... "Beres"... Joe membalas.

Siap packing semua barang yang nak dibawa... Amy pon cuba ajak Hery... "Jom Ery g skali, nanti bleh g mancing"... Ery mulanya ragu-ragu... tapi memancing punya pasal... ikot juga la dia.. Haris pon terpaksa ikot.. temankan Ery la katakan...

Bergeraklah kitorang ke Kuala Terengganu... Sampai di Marang, singgah kejap kat umah Amy, tengok keadaan air laut... maklum la.. belakang rumah dia laut... tilik punya tilik, tak jadi memancing di laut, keadaan angin yang tak mengizinkan...

Perjalanan diteruskan... Sampai je kat Kuala Terengganu, singgah pasar malam di Shah Bandar jap, jalan-jalan tengok barang... "Aduh!!" ... tak pasal-pasal aku dapat sakit... tersepak besi penambat khemah... dah berdarah betis aku nie... jadi tatu la jawabnya...

Dah puas jalan kat pasar malam, set plak tempat makan malam ngan Joe... Tempat yang dipilih sebuah restoren di Kuala Ibai, berhadapan ngan Masjid Terapung...(lansung tak sedap) Sambil makan, Amy, Ijat, Joe ngan Ery rancang tempat mana yang sesuai untuk g mancing malam tu... Than, Amy pon keluarkan satu idea yang ala-ala bernas... (g mancing di Marang) xjauh dari rumah dia...

Dah siap makan... kitorang semua gerak la ke tempat yang telah dirancang... banyak gak halangan, tetapi Akhirnya... sampai juga kami kat tempat yang dituju. Agenda memancing dimulakan... lebih kurang 20 minit memancing, masih tiada hasil... selang beberapa minit, usaha Ijat mula membuahkan hasil. Erm... bleh tahan, tapi nama ikannya aku pon tak kenal.. haha.
Selang beberapa minit lagi, joran Joe pula disentak ikan... Mmmm bleh tahan besar... ikan Sembilang... bleh tahan bahaya sengat ikan nie... kena hati-hati, kalau tidak naas la... aku pon ambil gunting besar yang tersedia dan memotong sengat ikan tu.... mana la tau, kang terkena sengat dia plak kalau tak dibuang... Aktiviti memancing semakin rancak... cuma Ery ngan Amy je yang masih belum dapat... (aku dah dapat... tu pon sebab memancing dalam sangkar...ikan siakap putih lagi tu.. hahahaha). Kemudiannya sekali lagi joran Ijat disentap ikan... ikan semilang lagi... saiznya hampir sama dengan semilang yang Joe dapat tadi. Aku amik kesempatan nie untuk buang mata kail yang terlekat di mulut ikan semulang tu. "Hati-hati mes, kang kena sengat dia plak" nasihat Joe... Entah bagaimana tiba-tiba ikan semilang tersebut terkodek, lalu sengatnya menusuk ibu jari tangan kiriku... darah yang keluar bukan main lagi banyak... rasa sakit mula hinggap di sarafku... "Argh! macam nama aku bleh terkena nie" terdetik dihatiku penyesalan...

Aktiviti memancing terpaksa dihentikan... semua tertumpu padaku. Ais terpaksa digunakan bagi menghentikan darah yang mengalir dari jariku... Ijat, Joe, Amy, Haris ngan Ery berkemas untuk terus pulang. Terdetik dihatiku untuk ikut Ery balik Kemaman, tetapi teringat hospital yang nak dituju agak jauh, aku amik keputusan untuk ikot Amy. Haris ngan Ery balik terus ke Kemaman, sebab Ery bekerja pada Sabtunya. Setibanya di Hospital Sultanah Nurzahirah, aku segera ke kaunter bagi mendapatkan rawatan secepat mungkin... Bagi mengelakkan tidak dilayang, aku pon pura-pura tidak tahan sakit (tu pon idea Amy la...). Kemudiannya petugas di kaunter mengarahkan aku ke bilik nombor 6 (semi ecemasan). Selepas ditanya itu dan ini, dapat la 3 jarum... ubat nya ambil esok hari.. sebab jam pada masa tu lebih kurang jam 3.30 pagi. Lepas je pada tu, Amy datang... doktor pon cakap dah boleh balik.... sampai je di Resort... mandi lepas tu terus tido... penat campur sakit.... huhuhuhuhuhu

Da macam cerita Si Lebai malang la plak....

P/s: Nasib tak ikot Ery balik... klu tidak... melepas la hari sabtu di Kuala Terengganu yang hebat.
hehehehe...

Wednesday, August 12, 2009

Kemana Menghilang...

Mana la pergi semangat aku nie... minggu nie memang malas aser nak masuk opis, nak amik cuti sayang plak, bkn ape, yang tinggal pon replacement je... ingat nak simpan utk raya nanti... kang xpasal plak kena unpaid leave.. kurang lagi la gaji aku bulan nie... huhu

Namun, tetap aku gagahi jua, demi anak bangsa la katakan.. hehehehe

Tuesday, August 4, 2009

Horlick 1 Nescafe 1

Gara-gara H1N1 punya pasal... budak-budak dapat cuti. Staf??? mati kena H1N1 pon tak cuti..

Yang bestnya semua staf jadi ninja.... kena pakai mask! takut virus merebak la katakan...

Monday, August 3, 2009

Cik Siti Wan Kembang

Erm... rasa macam menang voucher la plak... 5 hari 4 malam.
sape yang tak nak.. dah tu plak makan tanggung, berak cangkung... hahahaha

Bkn selalu nak dapat peluang macam nie... biarpun pegi sana atas dasar kerja... namun hakikatnya... sesangatlah enjoy..

p/s: time kasih la kat Joe sebab request mess... dapat la gak tgk gewe kelate... kekeke

Monday, July 27, 2009

Empat hari yang hebat

Selesai jugak akhirnya....

Habis terbakar muka nie... kena panas... maklum la, tok budak-budak punya pasal bekorban skit pon tak pe.

Moment yang paling best, dengar perkataan JOHAN!! dari mulut pengacara majlis, rasa nak melambung aku dibuatnya masa kat Stadium Hoki, Wisma Belia Kuantan, Pahang.

p/s: MASISWA yang hebat!!!

Tuesday, July 21, 2009

15 Julai 2009 (Rabu)

Ada ke patot HR kata aku tak keja hari tu... mmg nak kena ketuk HR nie...
tapi memang la aku masuk keja lambat sebab aku sampai dari kampung pon lambat time tu... tapi masa balik aku thumb je.. so, kira datang la tu kan...

Tetiba hari nie mintak surat cuti, pekejadahnya... kena la aku bawak saksi tok cakap yg aku masuk keja hari tu... mau la aku soh dia cakap aku masuk keja dari pagi... padan muka HR tu... kang da kena tipu... heeee

Aku menghitung...

Aku tak nak tewas... jaga la korang yang pandang rendah kat aku... aku akan pastikan korang akan tertunduk malu ngan aku yang tak seberapa nie... hahahaha

Thursday, July 16, 2009

Hijau kuning

Tatkala menjejak kai kat kampung halaman... bahagianya rasa... dah bebulan gak xbalik kampung. (baru bebulan, belom bertahun lagi tu), terubat gak rindu nie... nak-nak plak kat fanily tercinta.

Dah tu plak musim buah... apa lagi, bantai la semua buah yang ada.. durian, manggis, langsat, rambutan... sampai sakit tekak + deman aku dibuatnya. Tapi itulah nikmat berada kat kampung... lupa kejap pasal keja.

Thursday, July 9, 2009

Ho Ho Ho Balik Kampung...

Tak sabar rasanya nak balik kampung halaman esok...
dah dekat tiga bulan tak balik nie...

Wednesday, July 8, 2009

Jadi Ustaz la plak....

Nah.. dah kena giliran aku la plak...
nie sumer ery yg punya pasal...
tapi tak kesah lah, klu lepas esok pon, ari lain kompem kena gak...
baik kena awal2... nanti dah xyah... haha.

Monday, June 29, 2009

Pendaftaran...

Esok pendaftaran pelajar baru (sesi Julai 2009)... penat lagi la nampaknya...
papepon.. layan je lah... da mmg tugas. hee

Friday, June 12, 2009

Durian + Puyuh

Yum yumm... dapat gak makan durian semalam... collect sorang 5 ringgit (amy, harris, kerang and aku)- Hery ikot, tp tak nak makan, dapat la makan dua bijik. Harga bleh tahan gak, 6 ringgit sekilo. Tapi dah kempunan nak makan durian punya pasal kan, mahal skit pon tak pe, asal tercapai hajat.

Kang kalau tak dapat makan takut jadi cam citer "batu belah batu bertangkup"- "batu belah batu bertangkup, makanlah aku telanlah aku"... kempunan la katakan.

Lepas pada tu plak, g makan puyuh... wat masak merah plak tu.. terangkat habes!!!

Thursday, June 11, 2009

Laksa Penang

Mmmmm yummy, sebagai org utara (kedah), tak sah la kalau aku tak makan laksa.
Dah la aku nie dok kat perantauan (kemaman), memang agak susah la nak cari laksa yang sedap macam kat utara nun.

"mess, jom g try laksa kedai bini cik amir"- amy mengajak... "sedap ke?" aku plak tanya. "belum cuba. belum tahu" amy bagi lebih penjelasan. Alang-alang dah lama tak makan laksa kan, ok gak kalau aku try.

Fuh!! alangkah indahnya bila dah jumpa laksa yang mmg sama rasanya ngan laksa utara. Bukan senang nak jumpa org terengganu yang pandai buat laksa.

Ingat kampung... nak2 plak kakak aku yg memang handal dalam buat laksa neh!!
miss u kak Na...

Wednesday, June 10, 2009

Semenjak dua menjak

Erm... entah la kenapa, kesihatan bagus, makan cukup. tapi rasa tak bertenaga dan malas sangat-sangat. Rasanya mungkin tak cukup "motivasi" kot...

Semua benda jadi malas nak buat, yang rajin pon, lepas kerja balik main PS kat umah...
paling malas nak melayan....sms. da banyak hari aku tak sms saper2... dan baru kemarin dapat panggilan dari sahabat karib (satu kampung, satu sekolah- dari darjah 1 sampai tingkatan 3)
tanya khabar- zaid. dah betunag pon dia, jangkanya bulan 11 nie. Mesti la aku kena balik nanti.

Yang paling tak boleh aku lupa buat walaupon rasa malas dan tak bersemangat adalah telefon mak kat kampung, itulah satu-satunya pengubat jiwa aku. Biasa la, mak kan... sape x sayang mak oi...
rindu kat mak nie bukan kepalang lagi la... rasa hilang la sikit gundah nie kalau dapat cakap ngan mak... tanya khabar keluarga kat kampung, citer itu ini... terubat sikit rindu nan lara ini. heee

Muahhh!!! sayang kat mak.
video

Tuesday, June 2, 2009

Education+ Knowledge+ Skills = Professional and Successful

Pelajaran...........> Mencipta masa depan unggul.
Pengetahuan......> Mencari jalan penyelesaian
Kemahiran.........> Membentuk sistem yang manpan

Bagi Anda????

Melompat lebih tinggi


"Melompat"... tersuratnya - satu perbuatan

Namun tersiratnya- menunjukkan bahawa kita cuba mendapatkan sesuatu yang tidak boleh dicapai dengan hanya berdiam diri/berpeluk tubuh.

Semakin tinggi kita lompat, semakin banyak yang dapat dicapai (turut disama ertikan dengan "usaha"- semakin kita berusaha, semakin banyak peluang yang kita akan peroleh.)

Dan ingat... bukan kita sahaja yang sedang melompat...

Thursday, May 28, 2009

Marcus + John Connor = Terminator Salvation

Tak pulak aku tau yg citer dah kuar semalam. Niatnya lain, tapi alang-alang citer nie dah kluar layan je la. Memang antara filem yang dinantikan pon.

Keseluruhan agak best, ala-ala "Transformers" pon ada gak- 3 (tiga) bintang

Tapi yang bestnya sebab tengok ngan kengkawan... Ahaks!!

Wednesday, May 27, 2009

Kemaman - Kuantan - Kemaman

Hari yang baik untuk bersuka ria...

Plan yang diatur Dak-dak rumah (Khu, Hu, Ej)- wat hilang skit penat dan beban kepala nie pikir pasal kerja.

Ada otak, tak der otak @ otak-otak


Setiap kali lepak je cakap pasal pengurusan.... hummmm pengurusan, pengurusan, pengurusan- Entah la....

Bkn nak cakap yang kitorang nie da tak der topik lain yang nak dikatakan, tapi bila ianya membabitkan masa depan kitorang, isu nie memang kerap kali dibangkitkan.

Biar org lain cakap yang pengalaman tu penting, tetapi bagi aku kalau semata-mata pengalaman tetapi "knowledge" kureng nak buat ape- tak der pembaharuan yang boleh dibuat- tak der inovasi dan kreativiti- masih kat tampuk lama (kuno).

Dan... ingat!! kesetian juga bkn penentu kedudukanmu wahai makhluk yang bernama manusia. Kerana hanya "knowledge"- yakni pengetahuan yang bakal menentukan siapa dirimu (manusia ataupun bukan), serta kemana hala tujumu kelak.

Jadi untuk hidup di dunia ini, gunalan otak- akal, dan bukannya dengan "otak-otak".

Tuesday, May 19, 2009

Pagi Ini....


Rasa hebat dan bersemangat, sebab cukup tidur kot. berbeza dari semalam. Sepatutnya join member aku g open interview kat Kuantan, tapi malas la plak. Bukan takot tak der peluang (mula-mula fikir cam 2 gak), sebab malas nak berasak ngan ramai orang. Open interview... tau-tau la kan...

Jadi, housemate aku yang dua orang tu je la yang g (Hery & Ijat). Diorang pon sebenarnya tengah fikir gak sama ada nak g atau pon x (sbb lambat bangun tido). Apa yang aku boleh katakan hanyalah "Good luck my friends"!!. itu pon kalau diorang g la ka... heee

Monday, May 18, 2009

Aduh!!!!


Bosannya hari nie... xtau la naper...
sampai opis tadi dah la lambat, 8.37 am... masuk-masuk , bos plak ada depan pintu...( jeng... jeng...jeng)
lalalalalala... aku buat xtau, (dlm hati cuma ingat- lantak la, bkn slalu pon aku lambat, skali skala jer..)

da tu plak terlepas Morning Talk (meeting awal pagi), da la kena bagi safety talk pagi nie...
Apa lagi, skali kena sindir dalam email opis la.

Pape pon aku terima je la... saper suruh bangun lambat-padan muka aku.

Sunday, May 17, 2009

poor,poor,and poor....

xtau la pe nak jadi, kelemahan jelas ketara tapi buat seolah-olah mata buta.
klu xkerana management, xkan jadi mcm nie...
saja nak buat org lain tertekan...
bkn nak ckp yg xbleh kerja under preasure, tp tu lah...

Friday, May 15, 2009

ada jugak....

akhirnya... ada gak blog sendiri. klu dlu mungkin xtau nak buat cam ner. 1st ingat kena bayar ke haper ke... rupanya bila da tau senang jer (mcm makan kacang gak la). da 2 plak bila da tau, sibuk la plak. keja tu keja nie. sampaikan aku naik semak ngan keja2 yang aku rasa mmg xpatot pon aku buat. bak kata member aku sorang yang da jadi cikgu skung nie, "jangan buat kerja yg bukan kerja kita melainkan ada black and white". jadi aku pon pegang la kata2 tu.. haha. skung nie da agak sikit la keja aku, jadi sempat la aku buat blog nie. boleh la jadi e-diari aku la kata kan...

bkn tu jer, bleh gak la klu2 nak cari kawan ke. mudah dan cepat. hahahaha. love internet!

one million dollar mouth

kita akan hanya mengetahui kebenaran sekiranya kita berani untuk bersuara...